Web Tasarımı Ve Kodlama Teknikeri Nedir? Ne iş yapar?

Web Tasarımı Ve Kodlama Teknikeri Nedir? Ne iş yapar? Web Tasarımı Ve Kodlama Teknikeri olabilmek için hangi eğitimler alınmalıdır?

Web Tasarımı Ve Kodlama Teknikeri Tanımı: Bilgisayar sisteminin donanım ve yazılım olarak kurulumuyla birlikte, web sitesi tasarımını yapan, gözlemleyen, bunların güvenirliğini ve kullanılabilirliğini destekleyerek, programlama dilleri yardımıyla etkileşimli web uygulamaları hazırlayan kişidir.

Web Tasarımı Ve Kodlama Teknikerinin Görev Tanımı

– İhtiyaçları değerlendirir ve istenilen projeyi analiz eder,

 – İhtiyaçlar doğrultusunda araştırma yapar,

 – Analiz edilen projeyi küçük bölümlere ayrıştırır,

 – Web sitesinin görsel (arayüz) tasarımını yapar,

 – Web sitesinin temel veri tabanı ihtiyaçlarını karşılayacak kod yazar,

 – Sosyal medya görsellerini tasarlar ve düzenler,

 – Şirket ya da şahıs adına web sayfaları tasarlar,

 – Web sayfaları oluşturur ve üzerinde değişiklik yapar,

 – Tasarlamış olduğu web sayfalarının güncelliğini korur,

– Birimlerden gelen talepler doğrultusunda tasarladığı ya da tasarlanan web sayfalarını günceller,

 – Web sunucusu yedekleme ve kurtarma işlemlerini yapar,

– Web sayfalarının güvenliklerini test eder ve yayına sürer,

– Web sayfaları için içerik sorumlusu tanımlar,

 – İçerik sorumlularına hizmet içi eğitim sunar,

 – İdari personel, akademik personel ve birimlere alan adı, ftp adresi ve web alanı oluşturur,

– Personel için interaktif servis modülleri hazırlar ve kullanımı hakkında eğitim verir.

Web Tasarımı Ve Kodlama Teknikeri Mesleğinde Kullanılan Araç Gereç Ve Ekipman

 – Bilgisayar

 – Bilgisayar Yazılımları

– Bilgisayar Donanımları

 – Mobil Teknolojiler

Web Tasarımı Ve Kodlama Teknikerinde Bulunması gereken Özellikler

 – Sayısal yeteneğe sahip,

 – Kendini yenileyebilen,

 – Araştırmacı,

– Sabırlı ve dikkatli,

– Yaratıcı, tasarım ve görsel yeterliliğe sahip,

 – Ekip içinde çalışabilen,

 – Sistemli düşünebilen,

 – Yabancı dil ilgisi olan,

 – Kayıt tutma yeteneğine sahip,

 – İleri düzeyde bilgisayar/teknoloji beceri ve ilgisine sahip olma,

 – Bir işi planlayabilme ve uygulamaya koyabilen kimseler olması gerekir.

Web Tasarımı Ve Kodlama Teknikerinin Çalışma Ortamı Ve Koşulları

Genellikle büro/ofis vb. ortamında çalışır, ancak bilgi toplamak amacıyla dış ortamlarda da bulunur. Çalışırken diğer meslektaşlarıyla ve iş sahipleriyle etkileşim halindedir. İş oturarak yürütülür, ortam genellikle sessizdir. Çalışma saatleri esnektir. Uzun süre oturmaya bağlı bel ve boyun rahatsızlıkları ile bilgisayarda çalışmaya bağlı görme bozukluğu söz konusu olabilir.

Web Tasarımı Ve Kodlama Teknikerinin Meslek Eğitimi

Meslek Eğitiminin Verildiği Yerler

Mesleğin eğitimi, Meslek Yüksek Okullarının Web Tasarımı ve Kodlama bölümlerinde verilmektedir. Meslek Eğitimine Giriş Koşulları Mesleğin eğitimine girebilmek için, – Lise veya dengi okul mezunu olmak, – YKS (Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı) kılavuzunda belirtilen giriş koşullarını taşımak Meslek liselerinin, YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda belirtilen bölümlerinden mezun olanlar “Web Tasarımı ve Kodlama ” ön lisans programlarına geçerken ek puan almaktadırlar Eğitimin Süresi Ve İçeriği Mesleğin eğitim süresi 2 yıldır. Web tasarımı ile ilgili olarak içerik, hız, kullanılabilirlik, işlevsellik ve uyumluluktan oluşan tasarım ilkeleri, amaç, iletişim, yazı biçimi, renkler, görseller, gezinim ve yerleşimden oluşan tasarım unsurları, tipografi, renk ve etkileşim yapıları teorik olarak öğrenilip, web sayfası oluşturma amaçlı pratikte kullanılır. Web yayıncılığının nasıl yapılacağı, hangi yayıncılık araçlarının kullanılacağı bilgisi teorik olarak alınır ve bu bilgileri edinen kişi istediği araçları pratikte kullanır. Kodlama ile ilgili diller öğrenilir ve bunlar kullanılarak istenilen programlamalar ve tasarımlar yapılır.

Eğitim Sonunda Alınan Belge-Diploma Mezun olanlara Önlisans diploması verilmektedir.

Çalışma Alanları Ve İş Bulma Olanakları Web Tasarımı ve Kodlama Meslek Elemanları, bilişim teknolojileriyle ilgili özel sektör ve kamu kuruluşlarında çalışabileceği gibi, kendi iş yerlerini de kurabilmektedirler. Büyük şehirlerde için, özel sektörde iş bulma olanağının daha yüksek olduğu söylenebilir Bilişim sektöründe çeşitli düzeylerinde Web Tasarımı Uzmanı, Web Tasarımcısı, Kodlama Uzmanı, Görsel Web Tasarımcısı, Arayüz Geliştiricisi olarak çalışabilmektedirler.

Eğitim Süresince Ve Eğitim Sonrası Kazanç Eğitim Süresince Yükseköğrenimleri süresince öğrenciler, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunun sağlamış olduğu kredi ve yurt hizmetlerinden yararlanabilirler, ayrıca çeşitli resmi ve özel kurum ve kuruluşlar tarafından sağlanan burslardan faydalanabilirler. Ayrıca, mesleğin eğitimi sırasında kişinin istek ve donanımına göre, özel firmalarda çalışarak kazanç elde edinilebilmektedir.

Eğitim Sonrası İlk işe girişte alınan ücret genellikle asgari ücret veya üzerinde olur, ancak işyerinin büyüklüğüne ve çalışanın bilgi ve becerisine bağlı olarak bu ücret artmaktadır.

Meslekte İlerleme Mesleki Eğitimde İlerleme WEB Tasarımı ve Kodlama ön lisans programını başarıyla tamamlayan öğrenciler, “Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavında (DGS) ” başarılı oldukları takdirde; ÖSYS kılavuzunda belirtilen programlara kontenjan dâhilinde dikey geçiş yapabilirler. Meslekte uzmanlaşma ve yükselmeyi sağlayan, tecrübe veya ek bilgi ve beceri kazandıracak kurslar, seminerler, hizmet-içi eğitim gibi olanaklar bulunmaktadır.

 İş Hayatında İlerleme Meslekte yeni kodlama ve programlama dilleri öğrenme, bilinen dillerin güncel versiyonlarını takip etme, tasarım programlarının etkin şekilde kullanma, uzmanlaşmayı da beraberinde getirir.

Benzer Meslekler

Bilgisayar Programcısı

Grafik Tasarım

– Bilgi Güvenliği Teknolojisi

– Bilgisayar Teknolojileri ve Yönetimi

– Bilgisayar ve Enformasyon Sistemcisi

– Enformatik,

Bilgisayar Destekli Tasarımcı

Web sitesi tasarımcısı

– Web sitesi geliştiricisi

Meslek Kodu: 3514.06 

Ek Bilgiler Görev – İş organizasyonu yapar, – Çevre koruma önlemleri alır, – İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin faaliyetleri uygular, – Kalite Yönetim Sistemi kurallarına uygun çalışır, – Mesleki gelişim faaliyetlerinde bulunur.

 Kaynakça – Meslek mensupları – İlgili Fakültelerin, Web Tasarımı ve Kodlama Bölümü – https://www.sgkrehberi.com/haber/101702/16-bolum-bazinda-tekniker- ve-meslek-elemani-unvani-belir

lemesi.html – www.anadolu.edu.tr adresli web sayfası – Uluslararası Standard Meslek Sınıflaması-ISCO 08 – Meslek Danışma Komisyonu (MEDAK) üyesi kuruluşlar

 Ayrıntılı Bilgi İçin – İlgili eğitim kurumları, – Türkiye İş Kurumu web sayfası www.iskur.gov.tr – Ulusal Meslek Bilgi Sistemi http://mbs.meb.gov.tr/ – T.C. Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi http://osym.gov.tr/ – Bünyesinde Meslek Bilgi Merkezi Bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri/Hizmet Merkezleri

Bir yanıt yazın 0

Your email address will not be published. Required fields are marked *